Klanten beoordelen ons met een 9,1!
010 - 492 51 51 Afspraak maken

Sleetje rijden bij hond is een serieuze klacht

Verstopte anaalklieren bij hond Bloem

Chihuahua Bloem wordt wakker met twee opengebarsten anaalklieren. Gelukkig werkt baasje Pam in het dierenziekenhuis dus kan ze ‘s ochtends gelijk mee. Dierenarts Lien bekijkt de anaalklieren en smeert ze in met honingzalf. Nu moeten Bloem en Pam geduld hebben en iedere dag trouw honingzalf smeren, tot de wondjes genezen zijn. Maar waarom hebben honden en katten deze klieren? Lees meer over de functie, werking, klachten en behandeling ervan.

Functie anaalklieren

Vroeger gebruikten honden, katten en andere huisdieren anaalklieren voor de afbakening van hun territorium door de sterke, visachtige geur die ze ermee konden afscheiden. Door domesticatie is deze functie nauwelijks meer actief. We merken af en toe dat dieren de klieren nog gebruiken, bijvoorbeeld bij stress. 

Verstopte anaalklieren bij hond

Anaalklieren bestaan uit twee zakjes in de sluitspier van de anus. Ze worden gevuld met die sterk geurende vloeistof. Normaal gesproken legen de zakjes zich vanzelf door passerende ontlasting. Maar als deze te zacht is ontstaat er te weinig druk en gebeurt dat niet meer ‘automatisch’. Dan raken ze te vol en gaan jeuken. Het is te herkennen aan het zogenaamde ‘sleetje rijden’ en het likken of bijten aan de anus. 

Ontstoken anaalklieren hond

Volle anaalklieren moeten worden geleegd, anders kunnen ze openbarsten. In contact met viezigheid kunnen ze ook ontsteken, meestal te zien aan een bult onder de anus. Deze kan ook weer openspringen. Bij zo’n anaalklierontsteking is behandeling met een wondzalf niet afdoende, maar moet er ook antibioticum worden gegeven. Wordt het niet aangepakt, dan zal de ontsteking alleen maar verergeren. 

Voorkom verstopte en ontstoken anaalklieren

Het is dus belangrijk om bij de eerste symptomen van anaalklierproblemen bij ons langs te komen. De dierenarts knijpt de volle anaalzakjes dan voorzichtig leeg. Bij terugkerende anaalproblemen kunnen de zakjes ook met een spoeling worden gereinigd. Het is dan raadzaam de oorzaak van het probleem te vinden. Het kan bijvoorbeeld liggen aan een tekort aan vezels waardoor het produceren van hardere ontlasting niet lukt. Lost dit niets op, dan is een operatieve verwijdering van de anaalklieren ook een optie. Dan is het dier definitief van de problemen af.

Neem contact met ons op

Bij een jaarlijkse gezondheidscheck wordt altijd gekeken naar de anaalklieren. Ziet u bij uw huisdier eerder symptomen, die op bovenstaande problemen kunnen wijzen? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op via het getoonde reactieformulier of bel direct naar onze praktijk voor een afspraak 010 – 492 51 51. U kunt ook online een afspraak maken!

Afspraak maken

Direct contact

Voor direct telefonisch contact of voor het maken van een afspraak zijn wij bereikbaar op:
010 - 492 51 51.

Online inschrijven

Afspraak maken

 

Kunnen wij u helpen?

 

De beste dierenartsenpraktijk in de regio Rotterdam

  • Uitstekende diergeneeskunde, normale prijzen
  • Ervaren dierenartsen met meer expertise
  • Moderne praktijken en apparatuur
  • Total care, alles onder 1 dak
  • Van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat
  • Eigen spoeddienst
Neem contact met ons op