Klanten beoordelen ons met een 9,1!
010 - 492 51 51 Afspraak maken

Narcose bij huisdieren

Anesthesie

Anesthesie bij ingreep van huisdieren

Wanneer uw dier voor een operatie of gebitsbehandeling komt, zal hij onder narcose worden gebracht en volledig gaan slapen. Bij een kleinere ingreep, zoals het maken van heupfoto’s of het behandelen van een kleine wondje, kan het nodig zijn om uw dier een roesje oftewel sedatie te geven. Dit maakt uw dier even wat suf. Wij streven er natuurlijk naar om uw dier zo min mogelijk onder narcose te brengen, maar soms is het noodzakelijk voor de kwaliteit van het onderzoek of om stress en angst voor de dierenarts te verminderen.

Algemene gezondheidstoestand

Voordat uw dier onder narcose gaat, voeren we lichamelijk onderzoek uit. Indien er bij auscultatie een bijgeruis of afwijkend ritme wordt geconstateerd, zullen we aanraden om eerst een hartecho of -filmpje te laten maken. Overgewicht of ondergewicht kan ook een rol spelen in de keuze van anesthesie. Daarnaast raden we een pre-anesthetisch bloedonderzoek aan om te kijken of de lever en nieren goed werken. Deze organen zijn essentieel bij de afbraak van het narcosemiddel.

Hoe kunt u zich voorbereiden?

Wij vragen u om uw hond of kat nuchter te houden. Dit betekent 12 uur van tevoren niet meer eten en 2 uur van tevoren niet meer drinken. Zo kunnen we het risico op verslikkingen en daaropvolgende longontstekingen zo klein mogelijk houden.
Let op: konijnen en knaagdieren dienen niet nuchter gehouden worden voor een operatie.

Hoe gaan wij te werk?

  • Honden krijgen een eerste prik waar ze wat suf van worden. Indien u denkt dat het voor uw hond prettig is dat u hier bij bent, geef dit dan van tevoren even door. Lees hier meer over de betrokkenheid van de eigenaar bij een ingreep.
  • Om de organen extra te helpen met het verwerken van de anesthetica wordt een braunule geplaatst waarlangs uw dier extra vocht in de bloedbaan krijgt toegediend. Dit noemen we een infuus. Wanneer uw dier slaapt zullen we een tracheotube in de luchtweg plaatsen. Dit zorgt ervoor dat de luchtweg vrij blijft tijdens de ingreep. Ook kunnen we uw huisdier op deze manier voorzien van gasanesthetica en extra zuurstof.
  • Tijdens de anesthesie houden we de patiënt nauwlettend in de gaten door middel van speciale apparatuur. Dit noemen we monitoring.

Afspraak maken of meer informatie?

Neem dan contact met ons op via het getoonde reactieformulier of door direct te bellen naar: 010 - 492 51 51.

Afspraak maken

Factoren keuze anesthesie

Welke factoren spelen een rol in de keuze van anesthesie?

  • De leeftijd
  • Het ras
  • Algemene gezondheidstoestand

Waar dient u thuis rekening mee te houden?

Na een roesje of narcose is het normaal dat uw huisdier dezelfde dag nog wat suf blijft. Ook kunnen sommige dieren misselijk zijn en weinig eetlust hebben. De dag erna hoort hij weer grotendeels opgeknapt te zijn. Houdt uw huisdier in een rustige, comfortabele omgeving waar het niet te koud is.
En heel belangrijk: Twijfelt u of het herstel van uw huisdier wel goed gaat of merkt u iets bijzonders? Neem dan altijd contact op met Dierenziekenhuis Rotterdam.

 

De beste dierenartsenpraktijk in de regio Rotterdam

  • Uitstekende diergeneeskunde, normale prijzen
  • Ervaren dierenartsen met meer expertise
  • Moderne praktijken en apparatuur
  • Total care, alles onder 1 dak
  • Van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat
  • Eigen spoeddienst
Neem contact met ons op