Een echo van uw huisdier
Echografie
Echocentrum – verwijspraktijk voor echografie
Vanaf oktober 2011 is Dierenziekenhuis Rotterdam een verwijspraktijk voor echografie. Dierenartsen uit de omgeving kunnen hun echo’s bij ons laten maken. Na de echo ontvangt uw dierenkliniek een uitgebreid echoverslag, waarin alle bevindingen worden genoteerd.
Ultrasone geluidsgolven
Bij echografie worden er ultrasone geluidsgolven het lichaam ingestuurd. Deze geluidsgolven weerkaatsen op de verschillende weefsels. De teruggekaatste geluidsgolven, de echo’s, worden door het apparaat omgezet in beeld.
Kwaliteitsapparatuur
Echoapparatuur is zeer kostbaar; dit is een reden dat niet iedere dierenarts een echo heeft. Een andere belangrijke reden is de omgang met een echoapparaat. Men moet er in opgeleid zijn en het vaak doen. De kwaliteit van echoapparatuur wordt steeds beter met steeds gedetailleerdere beelden.
Echografie voor het hart en buik
Echografie wordt vaak gebruikt voor het hart (cardiologie) en de buik. Diverse organen kunnen hierdoor onderzocht worden. Bekijk hieronder een aantal veel voorkomende problemen die we vaak tegenkomen in de buik bij huisdieren:
- Lever: stuwing, galblaasproblemen, vervetting, tumoren,..
- Nieren: chronische nierproblemen, nierbekkenontstekingen, stenen, cysten, tumoren,..
- Milt: vergroting, liggingsveranderingen, tumoren,..
- Alvleesklier: ontstekingen, tumoren,..
- Bijnieren: vergrotingen, tumoren,..
- Maag- en darmkanaal: vreemde voorwerpen, invaginaties, ontstekingen, tumoren,..
- Urineblaas: ontstekingen, steentjes, gruis, poliepen, tumoren,..
- Lymfeknopen: vergroting, tumoren,..
- Baarmoeder: ontstekingen, drachtigheidsdiagnostiek,..
Echo laten maken van uw huisdier?
Een echo van de buik wordt vaak wakker uitgevoerd. U mag hier als eigenaar bij blijven en vaak wordt de uitslag direct met u besproken. In sommige gevallen is het niet mogelijk om als eigenaar aanwezig te zijn. Uiteraard wordt dit met u besproken en u zult de resultaten dan telefonisch van ons krijgen.
De buik van het dier moet hiervoor gedeeltelijk worden geschoren. Heel zelden, als het dier onrustig of heel angstig is bijvoorbeeld, is het nodig om een licht roesje te geven.
Voor een echo van de buik is het belangrijk dat uw hond of kat het liefst voorafgaand aan de echo niet geplast heeft en nuchter komt. Dit betekent dat uw dier 12u voor de afspraak niet meer mag eten.
Wilt u uw huisdier laten onderzoeken door Dierenziekenhuis Rotterdam of heeft u een vraag? Neem dan contact met ons op via het getoonde reactieformulier of bel direct: 010 - 492 51 51.
Onze dierenartsen:
- Dominique van Oort (cardiologie)