Altijd afweging risico van een narcose en baat van de behandeling
Narcose bij oudere dieren
Het kan wel eens gebeuren dat een hond of kat een behandeling onder narcose nodig heeft, denk bijvoorbeeld aan een gebitsbehandeling. Dat is natuurlijk altijd even spannend. Zeker als het trouwe beestje niet de jongste meer is! Maar wat is er nu eigenlijk zo spannend aan narcose bij oudere dieren?
Afnemende lichaamsfuncties
Leeftijd is geen ziekte op zichzelf en in de meeste gevallen houdt narcose niet per se een groter risico in dan bij een jong dier. Maar… Leeftijd kan wel met gebreken gepaard gaan. Zo kan de werking van verschillende organen, bijvoorbeeld de nieren en de lever, wat minder worden. Ook bepaalde ziektes komen meer voor bij oudere dieren, zoals een verhoogde schildklierwerking bij de kat.
Uitgebreid onderzoek
Oudere dieren verdienen daarom speciale aandacht. Om de risico’s van de narcose zoveel mogelijk te verminderen, kunnen er verschillende dingen gedaan worden. Voordat het dier onder narcose gaat, wordt hij of zij grondig onderzocht en worden verschillende vragen gesteld aan de eigenaar. Dat gaat onder andere over de eetlust en de activiteit van het dier, maar ook of er veranderingen zijn in drink- en plasgedrag. Ook luisteren we goed naar het hart en de longen. Aanvullend kan er een bloedonderzoek gedaan worden. Daarmee kunnen we een beter beeld krijgen van de werking van verschillende organen. Onopgemerkt nierfalen, bijvoorbeeld in een vroeg stadium, kan hiermee aan het daglicht komen. Ook kunnen we kijken naar het aantal rode bloedcellen (is er bloedarmoede aanwezig), witte bloedcellen (is er een ontsteking aanwezig) en bloedplaatjes (belangrijk voor de bloedstolling).
Narcose aanpassen
Op basis van alle informatie die we zo verzamelen, kunnen we de narcose aanpassen aan het dier. Zo hebben sommige dieren baat bij wat extra infuus. Bij andere dieren kiezen we voor het aanpassen van de narcosemiddelen of van de dosis ervan. Zoals bij mensen, kunnen oudere dieren wat last krijgen van hun gewrichten (artrose). Hiermee kunnen we rekening houden door het dier voorzichtig te positioneren tijdens de narcose en te zorgen dat hij of zij lekker zacht ligt. Ook wordt de lichaamstemperatuur extra goed in de gaten gehouden en gebruiken we een warmtematje, om te zorgen dat het dier niet teveel afkoelt tijdens de narcose.
Zo prettig mogelijk
Natuurlijk blijft het altijd een afweging die gemaakt moet worden tussen het risico van een narcose en hoeveel uw oude trouwe huisdier baat zal hebben bij een behandeling onder narcose. Samen met u maken we hier een weloverwogen beslissing in!
Neem contact met ons op
Heeft u een vraag of wilt u direct een afspraak maken? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op via 010 - 492 51 51.
Gerelateerde links
Direct contact
Voor direct telefonisch contact of voor het maken van een afspraak zijn wij bereikbaar op:
010 - 492 51 51.