Klanten beoordelen ons met een 9,1!
010 - 492 51 51 Afspraak maken

Hond Jake overleeft acute milttorsie

Acute milttorsie hond

Symptomen miltklachten hond

Jake is het type ‘bikkel’ (Van Dale: stoer iemand) en zal het dus niet snel laten merken als er iets aan de hand is. Hij wandelde vlot mee en rende zelfs nog naast de fiets. Hij at alleen wat minder dan normaal, maar dat heeft iedereen weleens. De alarmbellen gingen pas rinkelen toen Jake van de een op andere dag sloom werd en liever sliep dan naar buiten ging.

Grote, afwijkende milt

Jake komt bij dierenarts Lien op het spreekuur. Een van de eerste vragen die wij eigenaren stellen bij zulke klachten is of het dier vreemde dingen eet. Uit onze eerdere artikelen weet u wat we soms in de buik tegenkomen! Maar dit is niet het geval bij Jake. Bij lichamelijk onderzoek merkt Lien dat hij koorts heeft en daarnaast voelt ze een grote, afwijkende en pijnlijke milt. Om de milt goed te kunnen beoordelen maakt Lien gebruik van echografie. En dit beeld bevestigt wat ze al voelde.

Hond Jake heeft acute milttorsie

Na telefonisch overleg met dierenarts Paul denken we dat het om een draaiing van de milt (= milttorsie) gaat. Dit betekent dat de milt in de buik omdraait, waardoor de bloedvaten afgekneld worden. Hierdoor gaat er nog wel bloed naar de milt, maar niet meer eruit, waarvan de milt gaat zwellen. Er komen schadelijke stoffen vrij en het dier wordt alsmaar zieker: uiteindelijk kan zo’n acute milttorsie fataal zijn.

Verwijderen van 4 kg wegende milt

Om zeker te zijn van een milttorsie, moeten we de buik openmaken. Gelukkig kunnen we Jake de volgende ochtend al helpen en uiteindelijk van zijn buikpijn verlossen. Paul en Lien hebben de 4 kg (!) wegende milt samen veilig weten te verwijderen en de maag gelijk vastgezet. Dit laatste is gedaan omdat de milttorsie waarschijnlijk is ontstaan door een verbuiging van de maag (= maagdilatatie). Jake heeft een diepe borstkas en is daardoor gevoelig voor maagdilatatie en de misschien wat bekendere maagkanteling. Door het vastzetten van de maag kan deze niet meer kantelen, maar nog wel dilateren. Met deze informatie in het achterhoofd adviseert Lien de eigenaren om Jake meerdere voederbeurten per dag te geven.

Hond Jake op Medium Care

De eerste 48 uur na de operatie waren kritiek. Daarom hebben we Jake op de Medium Care ter observatie gehouden. Hij drinkt en plast gelukkig gelijk goed. Beetje bij beetje eet hij ook meer, hij verwisselt snoepjes om voor normaal voer. Na een plas buiten doen is hij snel moe, maar dat is niet gek na zo’n heftige operatie. Het lijkt best goed te gaan, dus de volgende dag mag hij naar huis met pijnstilling en antibiotica om lekker vertroeteld te worden door zijn lieftallige ouders.

Jake weer opgeknapt van zware operatie

Een week later komt Jake terug voor controle en de medewerkers zien een heel andere Jake, hij is bijna onherkenbaar. De lusteloze hond is getransformeerd in een vrolijke en krachtige hond die van top tot teen straalt. En dat herinnert ons er weer aan waar we het allemaal voor doen, succes kanjer!

Neem contact met ons op

Heeft u advies nodig over uw hond? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op via het getoonde reactieformulier of bel direct naar onze praktijk voor een afspraak 010 – 492 51 51. U kunt ook online een afspraak maken!

Afspraak maken

Direct contact

Voor direct telefonisch contact of voor het maken van een afspraak zijn wij bereikbaar op:
010 - 492 51 51.

Online inschrijven

Afspraak maken

 

Kunnen wij u helpen?

 

De beste dierenartsenpraktijk in de regio Rotterdam

  • Uitstekende diergeneeskunde, normale prijzen
  • Ervaren dierenartsen met meer expertise
  • Moderne praktijken en apparatuur
  • Total care, alles onder 1 dak
  • Van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat
  • Eigen spoeddienst
Neem contact met ons op