010 - 492 51 51
Mail fb
010 - 492 51 51 Afspraak maken

Ontworm uw huisdier en voorkom vervelende klachten

Wormen bij honden en katten

Bij zowel de hond als de kat komen er meerdere soorten wormen voor. De meest voorkomende wormen in Nederland zijn spoelwormen en lintwormen. Deze wormen kunnen vervelende klachten geven. Het is daarom belangrijk om uw huisdier te ontwormen

Spoelwormen 

Spoelwormen loopt uw kat of hond op door het eten van prooidieren, ontlasting of via opname van wormeieren van de grond. Na opname komen de larfjes uit de eieren en reizen door het lichaam via de longen naar de keel waarna de volwassen wormen uiteindelijk weer in de darmen komen. Ook blijven er larven op andere plaatsen in het lichaam zitten. Bijna alle honden en katten hebben deze larven in “rustfase” in hun lichaam. Wanneer een hond drachtig (zwanger) wordt gaan deze larven naar de baarmoeder en melkklieren. Op deze manier worden pups en kittens via de moeder besmet. Praktisch alle pups en kittens die geboren worden zijn dus besmet met spoelwormen. Deze wormen kunnen maagdarmklachten zoals braken en diarree veroorzaken. Daarnaast kunnen deze wormen ook voor mensen gevaarlijk zijn. Bij ons kunnen ze misselijkheid, buikpijn, hoesten en soms nog serieuzere klachten veroorzaken.

Lintwormen  

Lintwormen komen bij uw kat of hond terecht via vlooien of opname van prooidieren. Lintwormsegmentjes kunnen soms aan de anus van de hond of kat gezien worden. Ze lijken op kleine rijstkorreltjes. Vaak geven ze jeukklachten. Honden kunnen met hun achterste over de grond gaan schuren (sleetjerijden). Een specifieke lintworm, de vossenlintworm, is voor de mens heel gevaarlijk. Dit is een lintworm die normaal gesproken bij vossen voorkomt. Maar ook de hond kan hiermee besmet raken. De hond kan dan op zijn beurt de mens besmetten.

Het ontwormen van uw hond of kat

Gelukkig kunnen we iets doen tegen wormen. Er bestaan verschillende producten die de wormen kunnen doden en ervoor zorgen dat uw huisdier hier niet teveel last van krijgt. Ons advies is om pups en kittens altijd volgens schema te ontwormen. Zoals hierboven besproken zijn praktisch alle pups en kittens besmet met spoelwormen. Hoe vaak u een volwassen dier moet ontwormen is afhankelijk van de levensstijl van het dier. Ons advies is viermaal per jaar. Voor een jachthond of een kat die veel buiten jaagt kan het zelfs vaker nodig zijn. Voor een kat die het appartement niet uitkomt kan er gekozen worden om tweemaal per jaar  te ontwormen. Ontworming is extra belangrijk bij dieren met vlooien, dieren die vers vlees krijgen, dieren in kennels of pensions, dieren die jagen en voor dieren die naar het buitenland gaan. Een andere mogelijkheid is de ontlasting microscopisch te onderzoeken naar wormeieren. Dit kan bij volwassen dieren een goed alternatief zijn voor het standaard ontwormen.

Meer informatie over wormen

Wilt u een meer informatie over de verschillende wormen die kunnen voorkomen bij uw huisdier? Dan verwijzen we u graag door naar de website van  Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren. 

  • Klik hier voor informatie over wormen bij honden.
  • Klik hier voor informatie over wormen bij katten.

Vragen of afspraak maken? 

U kunt natuurlijk ook altijd contact opnemen met een van onze gediplomeerde paraveterinairen voor advies op maat. Neem contact op via het getoonde reactieformulier of bel direct: 010 - 492 51 51.

Direct contact

Voor direct telefonisch contact of voor het maken van een afspraak zijn wij bereikbaar op:
010 - 492 51 51.

Online inschrijven

Afspraak maken

 

Kunnen wij u helpen?

 

De beste dierenartsenpraktijk in de regio Rotterdam

  • Uitstekende diergeneeskunde, normale prijzen
  • Ervaren dierenartsen met meer expertise
  • Moderne praktijken en apparatuur
  • Total care, alles onder 1 dak
  • Van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat
  • Eigen spoeddienst
Neem contact met ons op