010 - 492 51 51
Mail fb
010 - 492 51 51 Afspraak maken

Verbeterde aanpak voor honden met lekkende hartklep

Uitkomst onderzoek verlengt levensduur bij meest voorkomende oorzaak hartruis bij honden

Wat is mitralisklep degeneratie?

Mitralisklep degeneratie ook wel Myxomatous mitral valve disease (MMVD) genoemd is het meest voorkomende hartprobleem bij honden. Deze hartziekte begint met een bindweefselachtige aftakeling van de hartklep tussen de linker boezem en linker kamer. Hierdoor sluiten de hartkleppen minder goed en ontstaat er tijdens het leegpompen een lekkage en dus een hartruis. Deze verkregen hartziekte treedt op vanaf middelbare leeftijd bij kleinere hondenrassen.

Wat zijn de gevolgen voor mijn hond?

De hartaandoening is in vier verschillende stadia te onderscheiden. In stadium A en B zal uw hond geen gevolgen ondervinden. In een later stadium wanneer uw hond ouder is geworden kan het hart niet meer voldoen aan de vraag van het lichaam en wordt uw hond sneller moe. Bovendien neemt het hart in omvang toe, waardoor de vergrote linkerboezem op vertakkingen van de luchtpijp drukt en hoestprikkels veroorzaakt. Op den duur kan er vocht in de longen gaan ophopen, versnelt de ademhaling en wordt uw dier benauwd.

Hoe ziet de verbeterde aanpak eruit? 

Er is een groot onderscheid tussen hartziekte en hartfalen. Bij deze hartziekte heeft uw dier nagenoeg geen last. Bij hartfalen wordt uw dier echter benauwd. De EPIC studie¹ laat zien dat wanneer we op het juiste moment starten met medicatie het 15 maanden langer duurt voordat uw dier van hartziekte naar hartfalen gaat. Onbehandeld duurt dit gemiddeld 27 maanden. Op tijd starten met medicatie levert dus echt iets op!

Een echo laten maken van het hart

Met echocardiografie bevestigen we dat het gaat om MMVD, onderzoeken we middels kleurendoppler alle kleppen en kijken we of er geen andere hartziektes spelen. Vervolgens wordt nauwkeurig gemeten of er reeds sprake is van hartvergroting. Echografie heeft sterk de voorkeur boven slechts een röntgenfoto omdat we hiermee veel meer parameters van het bewegende hart kunnen meten.

Wat is het juiste moment om te beginnen met medicatie?

Is er geen hartvergroting te zien dan volgt er geen medicatie. Wanneer er wel sprake is van hartvergroting starten we met de behandeling. 

'Laat het hart van uw hond tijdig onderzoeken!'

Vragen of afspraak maken?

Dierenziekenhuis Rotterdam is dé dierenartsenpraktijk in Rotterdam e.o. Wij helpen u en uw huisdier graag, snel en vakkundig. Vul het reactieformulier in of neem telefonisch contact op, 010 - 492 51 51.

Cardiologie

De werking van het hart

¹ The EPIC Study - Journal of Veterinary Internal Medicine First published: 28 September 2016.

Direct contact

Voor direct telefonisch contact of voor het maken van een afspraak zijn wij bereikbaar op:
010 - 492 51 51.

Online inschrijven

Afspraak maken

 

Kunnen wij u helpen?

 

De beste dierenartsenpraktijk in de regio Rotterdam

  • Uitstekende diergeneeskunde, normale prijzen
  • Ervaren dierenartsen met meer expertise
  • Moderne praktijken en apparatuur
  • Total care, alles onder 1 dak
  • Van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat
  • Eigen spoeddienst
Neem contact met ons op