Klanten beoordelen ons met een 9,1!
010 - 492 51 51 Afspraak maken

Een van de meest voorkomende oorzaken van een hartruis bij (kleine) honden

Medicatie verlengt de levensduur bij dieren met een degeneratie van de mitralisklep (‘mitralisklependocardiose’)

Wat is mitralisklep degeneratie?

Mitralisklep degeneratie ook wel ‘myxomatous mitral valve disease (MMVD)’ of ‘mitralisklependocardiose’ genoemd is het meest voorkomende hartprobleem bij honden. Deze hartziekte begint vaak met een verdikking van de hartklep tussen de linker boezem en kamer. Hierdoor sluiten de hartkleppen minder goed en ontstaat er tijdens het leegpompen van het hart een lekkage. Deze lekkage veroorzaakt het bijgeruis. Deze aandoening treedt op vanaf middelbare leeftijd en voornamelijk bij kleinere hondenrassen.

Wat zijn de gevolgen voor mijn hond?

Deze hartklepaandoening is in vier verschillende stadia op te delen. In stadium A en B1 zal uw hond geen symptomen ondervinden. In stadium B2 neemt door de lekkende hartklep het hart in omvang toe, waardoor de vergroting van de linkerboezem op vertakkingen van de luchtpijp drukt en hoestprikkels kan veroorzaken. Verder heeft de hond in dit stadium nog geen klachten van hartfalen. In een nog later stadium, stadium C, kan er ook vocht in de longen gaan ophopen, waardoor uw dier benauwd kan worden. Uw dier heeft hartfalen. Stadium D is het eindstadium, wanneer uw hond hele hoge dosissen van verschillende medicijnen nodig heeft.

Wanneer en óf uw dier precies in stadium C terecht komt na de diagnose, is zeer moeilijk te voorspellen. Daarom zijn echografische opvolgingen belangrijk.

Hoe ziet de verbeterde aanpak eruit? 

Er is dus een groot onderscheid tussen een ‘hartziekte’ en ‘hartfalen’. Bij een hartziekte heeft uw dier nagenoeg geen symptomen. Bij hartfalen wordt uw dier benauwd.

De EPIC studie¹ laat zien dat wanneer we op het juiste moment starten met medicatie het gemiddeld 15 maanden langer duurt voordat uw dier in hartfalen gaat.

Vanaf stadium B2 (dus wanneer het hart al vergroot, maar uw dier nog geen klachten vertoont) wordt er tegenwoordig gestart met een medicamenteuze behandeling. Wanneer uw hond is stadium C komt, komen hier bijkomende medicijnen bij die het vocht op de longen moeten verhelpen.

Dus; is het hart nog niet vergroot, dan is medicatie nog niet nodig. Wanneer het hart wél vergroot is, starten we met de behandeling. 

Op tijd de diagnose stellen levert dus echt iets op!

Een echo laten maken van het hart

Met echocardiografie bevestigen we dat het gaat om mitralisklependocardiose, kijken we of het hart reeds vergroot is, onderzoeken we middels doppler alle kleppen en kijken we of er geen andere hartziektes spelen. Vervolgens wordt nauwkeurig gemeten om te zien of er reeds sprake is van hartvergroting. Echografie heeft sterk de voorkeur boven slechts een röntgenfoto omdat we hiermee veel meer parameters van het bewegende hart kunnen meten.

'Laat het hart van uw hond tijdig onderzoeken!'

Vragen of afspraak maken?

Dierenziekenhuis Rotterdam is dé dierenartsenpraktijk in Rotterdam e.o. Wij helpen u en uw huisdier graag, snel en vakkundig. Vul het reactieformulier in of neem telefonisch contact op, 010 - 492 51 51.

Cardiologie

De werking van het hart

¹ The EPIC Study - Journal of Veterinary Internal Medicine First published: 28 September 2016.

Direct contact

Voor direct telefonisch contact of voor het maken van een afspraak zijn wij bereikbaar op:
010 - 492 51 51.

Online inschrijven

Afspraak maken

 

Kunnen wij u helpen?

 

De beste dierenartsenpraktijk in de regio Rotterdam

  • Uitstekende diergeneeskunde, normale prijzen
  • Ervaren dierenartsen met meer expertise
  • Moderne praktijken en apparatuur
  • Total care, alles onder 1 dak
  • Van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat
  • Eigen spoeddienst
Neem contact met ons op