Dierenziekenhuis Rotterdam neemt extra maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te beperken. Lees meer...
010 - 492 51 51
Mail fb
010 - 492 51 51 Afspraak maken

Waarom, wanneer en hoe?

Het is voorjaar: tijd om de konijnen weer te vaccineren!

Met de zomer op komst vinden wij het belangrijk de vaccinatie van konijnen weer even onder de aandacht te brengen. Wij adviseren konijnen jaarlijks te vaccineren tegen de volgende ziektes:

  • Myxomatose
  • RHD I (ook wel VHD, virale hemorragische diarree)
  • RHD II

Wat zijn dit voor ziektes?

Deze ziektes worden veroorzaakt door virussen. Myxomatose veroorzaakt verdikkingen en knobbels (myxomen) op de huid. De symptomen kunnen ernstiger worden wanneer secundair bacteriële infecties ontstaan, dit geeft bijvoorbeeld etterige oog- en neusvloei. RHD veroorzaakt ernstige schade van de lever en soms worden er bloedingen uit de neus opgemerkt. Jonge konijnen (onder de 6 weken) lijken minder gevoelig te zijn voor RHD I, maar zijn wél gevoelig voor RHD II.

Bescherming door het vaccin

Het is heel belangrijk om uw konijnen te beschermen tegen deze ziektes. De ziektes komen namelijk nog geregeld voor onder wilde en niet gevaccineerde konijnen en veroorzaken heel vaak een nare dood. Gelukkig geeft vaccineren een ontzettend goede bescherming tegen deze ziektes. Recent is er een nieuw ‘3 in 1’ vaccin op de markt gekomen voor konijnen (Nobivac myxo-RHD PLUS). Met dit drievoudige vaccin hoeven konijnen nog maar één injectie te krijgen om volledig beschermd te zijn. Voorheen waren dit er twee.

Wanneer vaccineren

De genoemde ziektes worden vooral overgedragen door stekende insecten, maar ook via direct contact, geplukt gras of zelfs via hooi. Omdat er in de zomer de meeste insecten zijn, is het meest ideale moment van vaccineren in het (vroege) voorjaar, zodat de konijnen in de zomer het beste beschermd zijn.

Wat wordt er nog meer gedaan bij de vaccinatie?

Tijdens de vaccinatie wordt er een volledige gezondheidscontrole uitgevoerd. Er wordt onder andere gekeken naar het gebit, het hart en de longen worden beluisterd en het gewicht wordt gecontroleerd. Ook is het een mooi moment om eventuele vragen te stellen over uw konijn(en).

Neem contact met ons op

Heeft u een vraag of wilt u direct een afspraak maken? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op via 010 - 492 51 51.

Afspraak maken

Direct contact

Voor direct telefonisch contact of voor het maken van een afspraak zijn wij bereikbaar op:
010 - 492 51 51.

Online inschrijven

Afspraak maken

 

Kunnen wij u helpen?

Nieuwe maatregelen i.v.m. coronavirus

Dierenziekenhuis Rotterdam neemt extra maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te beperken.

Lees meer

 

De beste dierenartsenpraktijk in de regio Rotterdam

  • Uitstekende diergeneeskunde, normale prijzen
  • Ervaren dierenartsen met meer expertise
  • Moderne praktijken en apparatuur
  • Total care, alles onder 1 dak
  • Van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat
  • Eigen spoeddienst
Neem contact met ons op