Titeren als alternatief voor vaccineren
Vaccinatiebeleid en titerbepaling
Uiteraard krijgen wij als dierenarts de discussie mee over vaccineren die op de sociale media en soms aan onze balie wordt gevoerd. Huisdiereigenaren willen hun hond of kat niet onnodig vaccineren en maken zich zorgen over de bijwerkingen die vaccinaties met zich meebrengen. Deze groep blijkt geïnteresseerd te zijn in titeren als alternatief voor vaccineren. In dit artikel gaan we dieper in op het vaccinatiebeleid en onze ervaring met titerbepaling.
Wat is vaccineren?
Vaccineren is het toedienen van een dode of sterk verzwakte ziektekiem in het lichaam. Het afweersysteem maakt antistoffen aan en ‘onthoudt’ de ziektekiem. Wanneer het lichaam met de echte ziektekiem in contact komt, kan het afweersysteem snel reageren, waardoor uw huisdier niet of minder ziek wordt en sneller op zal knappen.
Populatie beschermen
Als dierenarts hebben wij de taak om de bescherming van het individu en daarmee de populatie te waarborgen. Hier is een vaccinatieschema voor de hond en de kat uit voortgekomen. Door te vaccineren blijven bepaalde ziektes binnen de perken of komen zelfs helemaal niet meer voor in Nederland, denk maar aan hondsdolheid.
Bijwerkingen
Bijwerkingen van vaccinaties komen gelukkig zelden voor. Ook al lezen wij soms horrorverhalen op het internet. Gerapporteerde bijwerkingen bedragen samen 0,004% bij gevaccineerde honden en 0,005% bij katten in Nederland. In deze uitzonderlijke gevallen kan de hond of kat een allergische reactie krijgen of milde verschijnselen van de ziekte waarvoor hij is gevaccineerd. Een zeer zeldzame bijwerking is het ontstaan van een tumor op de plek van de vaccinatie. Volgens Canadees onderzoek gebeurt dit bij 0,14 kat per 10000 vaccins, bij de honden is dit getal nog veel lager.
Wat is titeren?
Titeren is het meten van de hoeveelheid antistoffen in het bloed door middel van een sneltest. Aan de hand van deze bepaling kan worden ingeschat hoe lang een huisdier zonder vaccinatie kan. Maar in de praktijk blijkt dit nu nog te mooi om waar te zijn. Waarom?
1. Onvoldoende betrouwbaar
De sneltest voor titerbepaling is erg gecompliceerd. De test bestaat uit een aantal stappen die zeer exact moeten worden uitgevoerd. Ervaring leert dat dit in de praktijk niet te garanderen is. Daarnaast geldt de uitslag voor dat moment en is het geen maat voor de beschermingsduur. Er kan enkel worden vastgesteld of er nog voldoende immuniteit is op het moment van hervaccinatie. De algemene richtlijn is de eerste keer drie jaar, mits het dier zijn volledige basisvaccinaties heeft gehad. Daarna dient er jaarlijks getest worden.
2. Niet compleet
De titerbepaling is alleen mogelijk bij ziektes waartegen we nu al alternerend (dus om de drie jaar) vaccineren. Gemiddeld wordt een hond of kat dus ‘maar’ drie à vier keer per jaar in zijn leven gevaccineerd voor de volgende ziektes:
- Hondenziekte
- Parvovirus
- Besmettelijke hepatitis
- Kattenziekte
- Dit betekent dat er naast het titeren toch ieder jaar gevaccineerd dient te worden tegen leptospirose, kennelhoest en niesziekte.
3. ​Prijzig
Als blijkt dat na titerbepaling onvoldoende antistoffen in het lichaam aanwezig zijn, dient alsnog de vaccinatie te worden gegeven. Dit zijn extra kosten voor de klant; u betaalt namelijk voor bloedafname, titerbepaling en vaccinatie.
Vergis u niet, ook de dierenarts is bereid om minder te vaccineren, mits het verantwoord is en de bescherming van het individu en de populatie gewaarborgd blijft. Dit is volgens ons nu niet het geval met deze sneltest. Het kan zijn dat de technieken de komende jaren verbeteren waardoor het wel interessant wordt. Wij houden het in ieder geval in de gaten en stellen u als eerste op de hoogte!
Neem contact met ons op
Heeft u een vraag over het vaccinatiebeleid en titerbepaling of wilt u direct een afspraak maken? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op via 010 – 492 51 51. U kunt ook online een afspraak maken!
Bekijk meer
Direct contact
Voor direct telefonisch contact of voor het maken van een afspraak zijn wij bereikbaar op:
010 - 492 51 51.