Tips: Alles wat u moet weten als uw huisdier meegaat op vakantie
Ik ga op reis en neem mee...
“Een goede voorbereiding scheelt een hoop stress zo vlak voor de reis” Gaat u binnenkort op vakantie met uw huisdier? Dan is het goed om voorbereid te zijn. In dit artikel geeft Dierenziekenhuis Rotterdam tips hoe u zich zo goed mogelijk kan voorbereiden op een zorgeloze vakantie met uw hond of kat.
Huisdier gaat mee op reis
Als u uw huisdier meeneemt naar het buitenland, dient u zich aan de buitenlandse wet- en regelgeving te houden. Let wel op, dit is per land verschillend.* We benoemen hieronder wat algemene regels zodat u hier een goed beeld van krijgt.
- Een dierenpaspoort is verplicht;
- Het registreren van uw huisdier door middel van een chip is verplicht;
- Rabiës (hondsdolheid) komt nog steeds voor in de wereld, daarom is een rabiës vaccinatie verplicht. Dit moet tenminste 21 dagen voor de reis gebeuren of herhaald worden voor de aangegeven datum (3 jaar geldig);
- Dieren jonger dan drie maanden zijn te jong voor de rabiës vaccinatie en mogen daarom vaak niet meereizen;
- Vaak wordt er om een wormenbehandeling door de dierenarts net voordat u vertrekt gevraagd;
- Soms zijn bepaalde rassen zoals de Pitbull niet toegestaan of is het meenemen en dragen van een muilkorf verplicht;
- Reist u met de auto? Volg dan de regels van alle landen die u betreedt;
- Vervoer uw huisdier veilig in de auto door middel van een stevige vervoersmand voor kleine dieren of een reiskennel in de laadruimte voor grote dieren;
- Neem een EHBO-setje mee inclusief anti-misselijkheid medicatie voor de reis in de auto.
* *Zie de website van het LICG voor de invoereisen per land in Europa en buiten Europa. Bij twijfel kunt u het beste contact opnemen met de ambassade van het desbetreffende land.
Huisdier gaat naar een pension
Brengt u uw huisdier naar een dierenhotel? Honden moeten verplicht ingeënt zijn tegen het parvovirus en hondenziekte, katten tegen katten- en niesziekte, minstens zeven dagen voor aanvang. Daarnaast mag een pension zijn eigen regels opstellen. Zo kunnen ze om een kennelhoest of bordetella vaccinatie vragen, dierenpaspoort, chip en bewijs van ontwormen en ontvlooien.
Uw huisdier onderbrengen bij vrienden of familie
Het kan natuurlijk ook zo zijn dat u uw dier vertrouwd onderbrengt bij vrienden of familie. In dat geval kunt u ons telefoonnummer achterlaten voor eventueel overleg of (hopelijk geen) noodgevallen.
Vragen of afspraak maken?
U kunt natuurlijk ook altijd contact opnemen met een van onze gediplomeerde paraveterinairen voor advies op maat. Neem contact op via het getoonde reactieformulier of bel direct: 010 - 492 51 51.
Meer informatie over wormen
Direct contact
Voor direct telefonisch contact of voor het maken van een afspraak zijn wij bereikbaar op:
010 - 492 51 51.