010 - 492 51 51
Mail fb
010 - 492 51 51 Afspraak maken

Melktand bij puppy's nog aanwezig terwijl de blijvende tand al is doorgekomen

Persisterende melktanden

Een puppy wisselt in de eerste drie tot zeven maanden zijn of haar gebit. Het melkgebit verandert naar een blijvend gebit en het is erg belangrijk dat deze wisseling goed gebeurd. Het volwassen gebit moet ten slotte nog hun hele leven meegaan. Bij Dierenziekenhuis Rotterdam zijn we dus ook extra oplettend bij het controleren van het gebit van een jonge hond.

Gebitscontrole bij jonge honden

Tijdens de vaccinaties op 9 en 12 weken leeftijd kijken we naar de stand van het gebit, maar ook naar de stand van de kaak en het aantal tanden. Hierdoor kunnen we bij eventuele problemen al vroeg ingrijpen. Na deze vaccinaties is de pup op een leeftijd gekomen dat hij of zij de tanden zal gaan wisselen. Dit wisselen gaat geleidelijk. Met een beetje geluk kan je soms ook een tandje terug vinden. Aangezien we soms ook bij het wisselen problemen zien ontstaan, zien we de pup op 6 maanden leeftijd graag weer terug op de praktijk voor een gebitscontrole. Dit kan natuurlijk ook tegelijkertijd met de 6 maanden vaccinatie.

Behandeling persisterende melktand 

Het meest voorkomende probleem bij het wisselen is de persisterende melktanden. Dit houdt in dat de melktand nog aanwezig is, terwijl de blijvende tand al is doorgekomen. Hierdoor is het vaak niet mogelijk voor de blijvende tand om naar de juiste plek te groeien. Immers, de melktand zit hier nog! Dit kan vervolgens standafwijkingen geven van het blijvende gebit. Verder zien we bij persisterende melktanden ook nog eens meer ontstekingen, meer tandsteen en sneller verlies van de tand. Dit willen we natuurlijk liever voorkomen dan genezen. Omdat de melktanden niet meer uit zichzelf zullen weggaan, is er maar één optie: de melktanden verwijderen onder narcose. Het advies is om dit zo snel mogelijk uit te voeren, zodat de blijvende tanden hopelijk zo min mogelijk schade oplopen door de nog steeds aanwezige melktanden. Deze behandeling gebeurt onder narcose en de hond mag dezelfde dag weer naar huis. Voor je het weet, zijn ze weer heerlijk aan het kauwen en kunnen ze de rest van hun leven starten met een goed gebit!

Neem contact met ons op

Heeft u een vraag of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact met ons op via 010 – 492 51 51. U kunt ook online een afspraak maken!

Afspraak maken

Direct contact

Voor direct telefonisch contact of voor het maken van een afspraak zijn wij bereikbaar op:
010 - 492 51 51.

Online inschrijven

Afspraak maken

 

Kunnen wij u helpen?

 

De beste dierenartsenpraktijk in de regio Rotterdam

  • Uitstekende diergeneeskunde, normale prijzen
  • Ervaren dierenartsen met meer expertise
  • Moderne praktijken en apparatuur
  • Total care, alles onder 1 dak
  • Van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat
  • Eigen spoeddienst
Neem contact met ons op