010 - 492 51 51
Mail fb
010 - 492 51 51 Afspraak maken

Hond Bailey heeft een losse knieschijf

Patella luxatie bij honden

Drie maanden geleden komt Bailey bij dierenarts Jaap Vestjens op het spreekuur. De jonge Franse Bulldog trekt met zijn linker achterpoot. Tijdens lichamelijk onderzoek voelt dierenarts Jaap dat zijn knieschijf los zit en waarschijnlijk last heeft van patella luxatie. Er wordt een röntgenfoto op onze afdeling Radiologie gemaakt en niets blijkt minder waar.

Losse knieschijf bij honden

Bij patella luxatie hebben we het over een te losse knieschijf, die als het ware uit de geul floept en mank lopen veroorzaakt. Reden? De geul is vaak te ondiep, waardoor de knieschijf niet goed blijft zitten. We onderscheiden vier gradaties van patella luxatie. Afhankelijk van de graad en de klachten van uw hond of kat, wordt in overleg met u de behandeling bepaald.

Behandeling d.m.v. operatie 

Het advies van dierenarts Jaap Vestjens voor Bailey is twee weken rust en pijnstilling. Helaas herstelt Bailey niet, en daarom wordt hij kort daarop door dierenarts Paul van der Heijden geopereerd. Om het knieschijfprobleem te verhelpen, combineert hij meerdere chirurgische technieken. Allereerst diept hij de geul uit om de knieschijf beter te laten passen. Daarna fixeert hij de knieschijf met pinnen. Dit maakt volledig herstel van patella luxatie mogelijk.

Hond Bailey moet rust houden

Rust houden is daarna het allerbelangrijkst. Bailey krijgt voor de eerste dagen steunverband om en mag zes weken alleen kleine stukjes aan de lijn te lopen. Daarna maken we weer een röntgenfoto om te controleren of de patella luxatie inderdaad volledig is hersteld.

Aangeboren patella luxatie ‚Äč

Patella luxatie is vaak een aangeboren aandoening en komt bij kleine honden veel voor. Bij rassen als de Pekingees, Chihuahua, Cavalier King Charles Spaniel en Yorkshire Terrier zien we het vaker dan bij andere rassen.

Neem contact met ons op

Heeft u een vraag of wilt u direct een afspraak maken? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op via 010 – 492 51 51. U kunt ook online een afspraak maken!

Afspraak maken

Direct contact

Voor direct telefonisch contact of voor het maken van een afspraak zijn wij bereikbaar op:
010 - 492 51 51.

Online inschrijven

Afspraak maken

 

Kunnen wij u helpen?

 

De beste dierenartsenpraktijk in de regio Rotterdam

  • Uitstekende diergeneeskunde, normale prijzen
  • Ervaren dierenartsen met meer expertise
  • Moderne praktijken en apparatuur
  • Total care, alles onder 1 dak
  • Van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat
  • Eigen spoeddienst
Neem contact met ons op