010 - 492 51 51
Mail fb
010 - 492 51 51 Afspraak maken

Voorkomen is beter dan genezen

Overgewicht en obesitas bij huisdieren

Als goede baasjes vinden wij het leuk om onze huisdieren te verwennen. Met koekjes, snoepjes, tafelrestjes of kauwbotten. Onze honden en katten waarderen deze traktaties meestal enorm. En alhoewel een snoepje op zijn tijd zeker kan helpen bij het ontwikkelen van een goede band met uw huisdier heeft dit helaas ook een keerzijde. We zien in de praktijk namelijk steeds meer dieren met overgewicht of obesitas. Volgens internationale studies blijkt dat meer dan ⅓ van onze huisdieren last heeft van overgewicht of obesitas.

Wat houdt dit precies in, waar komt het door en wat kunnen we er aan doen?

Overgewicht: dit betekent dat een dier meer dan 15% boven zijn of haar optimale gewicht zit.
Obesitas oftewel vetzucht: hier spreken we van bij een dier waarbij het gewicht meer dan 30% boven zijn of haar optimale gewicht zit

Overgewicht en obesitas ontstaan doordat een dier meer energie (calorieën) binnenkrijgt dan dat hij of zij verbrandt.  Meestal betekent dit dus dat de hond of kat meer voer binnenkrijgt dan nodig is voor zijn of haar levensstijl. Daarnaast kunnen genetica, bepaalde medicatie, bepaalde aandoeningen (zoals bijvoorbeeld hypothyreoïdie of de ziekte van cushing), de leeftijd, en het al dan niet gecastreerd zijn van uw huisdier een invloed hebben op de kans dat een dier overgewicht gaat ontwikkelen. Helaas hebben onze huisdieren met obesitas meer kans op een flink aantal aandoeningen en hebben ze een minder lange levensverwachting dan hun vriendjes en vriendinnetjes die beter op gewicht zitten.

Dit zijn een aantal, maar lang niet allemaal, van de aandoeningen of problemen die meer voorkomen bij dieren met overgewicht:

 • orthopedische problemen
 • insuline resistentie en suikerziekte
 • hart- en vaatziekten
 • leververvetting
 • alvleesklierontsteking
 • urineweginfecties
 • verhoogd anesthesie risico
 • slechter tegen de hitte kunnen.

Wat kunnen we hier nu aan doen?

Ten eerste: voorkomen is beter dan genezen. Hou het gewicht van uw huisdier dus altijd in de gaten. Het is makkelijker om te voorkomen dat uw dier te dik wordt dan om hem of haar af te laten vallen. Is uw huisdier stiekem toch wat te zwaar geworden dan willen we de voeding en indien mogelijk de beweging die uw dier krijgt aanpassen. Daarnaast is het erg belangrijk om het afvallen te monitoren. Van de ene kant om te zien of ons dieet werkt, maar van de andere kant ook om te voorkomen dat uw huisdier te snel afvalt, zeker bij katten kan dit namelijk ook gevaarlijk zijn. Een dieetvoer kan vaak helpen. Dit is een voer waarin weinig calorieën zitten, maar dat ervoor zorgt dat uw huisdier toch alle voedingsstoffen binnenkrijgt.

Bent u bezorgd dat uw dier te dik is of wilt u graag eens de voeding met ons overlopen dan is dit natuurlijk mogelijk. U kunt een afspraak maken bij een van onze dierenartsen of paraveterinairen zodat we samen alles kunnen bekijken. Daarnaast kunnen onze paraveterinairen u helpen bij het monitoren van het dieet van uw huisdier. Dit monitoren van het gewicht is voor onze klanten uiteraard gratis. Dit betekent dat u een stok achter de deur hebt om te zorgen dat uw hond of kat echt gaat afvallen en dat wij zeker weten dat dit ook op een verantwoorde, gezonde manier gebeurt.

Neem contact met ons op

Heeft uw hond of kat last van overgewicht? Beloop dit proces dan met een vaste dierenarts! Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op via 010 – 492 51 51. U kunt ook online een afspraak maken!

Afspraak maken

Direct contact

Voor direct telefonisch contact of voor het maken van een afspraak zijn wij bereikbaar op:
010 - 492 51 51.

Online inschrijven

Afspraak maken

 

Kunnen wij u helpen?

 

De beste dierenartsenpraktijk in de regio Rotterdam

 • Uitstekende diergeneeskunde, normale prijzen
 • Ervaren dierenartsen met meer expertise
 • Moderne praktijken en apparatuur
 • Total care, alles onder 1 dak
 • Van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat
 • Eigen spoeddienst
Neem contact met ons op