010 - 492 51 51
Mail fb
010 - 492 51 51 Afspraak maken

(Her) ken de verschillende symptomen van hyperthyreoïdie bij de kat

Overactieve schildklier bij katten

Circa 10% van alle katten boven de 12 jaar heeft last van een overactieve schildklier, oftewel hyperthyreoïdie. Deze aandoening kan zorgen voor een sneller kloppend hart, hogere bloeddruk, snellere stofwisseling en overbelasting van de nieren. Op de langere termijn raakt het dier verzwakt en heeft een grotere kans op hart- en nierfalen. 

Symptomen van hyperthyreoïdie

De symptomen van hyperthyreoïdie zijn niet eenduidig en voor de behandeling bestaan meerdere mogelijkheden, zoals de verhalen van de katten Dorus, Mexxie en Callou illustreren.

Schildklierhormoon bij kat Dorus te hoog

Kater Dorus van 14 jaar werd door onze dierenarts Felix van Straaten nagekeken, omdat hij ondanks een goede eetlust vaak braakte. Ook miauwde hij meer dan anders en vroeg veel aandacht. Bij het lichamelijk onderzoek was de schildklier duidelijk voelbaar en bloedonderzoek toonde aan dat het gehalte aan schildklierhormoon in zijn bloed veel te hoog was.

Schildklierremmers

Om de hyperthyreoïdie te behandelen kreeg kat Dorus eerst schildklierremmende medicatie voorgeschreven. Toen de klachten niet verdwenen werd hij opgenomen op onze medium care en aan een infuus gelegd met antibraakmiddel en schildklierremmers. Gelukkig sloeg dit beter aan en de kater kon snel weer naar huis. Dorus is nu klachtenvrij, maar krijgt wel voor de rest van zijn leven medicijnen. Ook komt hij elk half jaar op controle. 

Schildklierproblemen poes Mexxie

Poes Mexxie, 14 jaar oud, kwam op ons spreekuur met klachten als opvallend veel drinken en plassen. Hoewel haar eetlust verder goed was en er bij een lichamelijke controle niets bijzonders werd geconstateerd, werd toch besloten een bloed- en urineonderzoek te doen. Ook zij bleek hyperthyreoïdie te hebben. 

Behandeling hyperthyreoïdie met radioactief jodium

Uit de verschillende behandelopties kozen Mexxie’s eigenaren uiteindelijk voor een opname bij de Universiteitskliniek Gent. Daar kreeg Mexxie een behandeling met radioactief jodium, waardoor ze voorgoed van het schildklierprobleem afkwam. Later kreeg haar 16-jarige huisgenoot poes Callou met hyperthyreoïdie en dezelfde klachten daar een identieke behandeling. 

Dieetvoer voor katten met schildklierproblemen

Hyperthyreoïdie kan ook met dieetvoer worden aangepakt. Dit is alleen geschikt voor katten die uitsluitend dit voer eten en geen snoepjes, melk of tafelrestjes krijgen. Het is tevens verstandig elk half jaar langs te komen met uw kat voor een algemene controle.

Neem contact met ons op

Heeft uw kat schildklierproblemen of onverklaarbare klachten? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op via 010 – 492 51 51. U kunt ook online een afspraak maken!

Afspraak maken

Direct contact

Voor direct telefonisch contact of voor het maken van een afspraak zijn wij bereikbaar op:
010 - 492 51 51.

Online inschrijven

Afspraak maken

 

Kunnen wij u helpen?

 

De beste dierenartsenpraktijk in de regio Rotterdam

  • Uitstekende diergeneeskunde, normale prijzen
  • Ervaren dierenartsen met meer expertise
  • Moderne praktijken en apparatuur
  • Total care, alles onder 1 dak
  • Van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat
  • Eigen spoeddienst
  • Speciale dierenarts-aan-huis-service
Neem contact met ons op