010 - 492 51 51
Mail fb
010 - 492 51 51 Afspraak maken

Opvoeden van een jonge hond is een van de leukste dingen maar niet altijd gemakkelijk

Tien tips voor het opvoeden van uw puppy

1. Consequent zijn

Op nummer 1 misschien ook wel direct de belangrijkste tip. Wees consequent! Consequent betekent niet hardhandig maar het betekent dat u altijd dezelfde regels toepast. Indien uw pup niet op de bank mag dan mag hij niet op de bank, ook niet bij wijze van uitzondering. Onze honden snappen namelijk niet dat iets bij uitzondering wel een keertje mag en de keer daarna weer niet. Door altijd duidelijk te zijn zal uw pup veel sneller gewenst gedrag aanleren en u ook meer respecteren als baas.

2. Belonen werkt beter dan straffen. 

Het is bewezen dat pups veel sneller leren via het belonen van gewenst gedrag dan dat ze leren van het straffen van ongewenst gedrag. Belonen kan met hondensnoepjes maar kan natuurlijk ook met uw stem of met een knuffelsessie! Wanneer u bezig bent met zindelijkheidstraining zult u merken dat het belonen van buiten plassen wonderen doet.

3. Volg een puppycursus

Tip nummer drie: ga gezellig met uw pup naar een puppycursus. Niet alleen leert uw pup allerlei handige commando’s, maar vooral u leert hoe u de lichaamstaal van uw hond kan interpreteren en hoe u hem of haar het best iets nieuws aanleert. Daarnaast is een puppycursus de ideale plek om uw pup op een veilige manier met soortgenootjes te laten kennismaken. Dit is belangrijk voor het proces dat we socialiseren noemen, namelijk het aanleren van normaal gedrag naar de omgeving.

4. Niet in de handen laten bijten

Laat uw pup niet in uw handen happen, ook niet bij wijze van spel. Het kan grappig lijken bij een blije jonge pup maar het is minder leuk wanneer uw hond dit blijft doen wanneer hij volwassen is. Uw pup kan naar hartenlust spelen met hondenspeeltjes maar indien hij in uw handen bijt houdt het spelen op. Dit scheelt u ook weer schrammen van scherpe melktandjes!

5. Beloning op de juiste momenten

Kies de juiste momenten waarop u uw pup beloont. Wanneer een pup iets eng vindt willen we hem graag troosten of iets lekkers geven, als we dit echter op een moment van ongewenst gedrag doen (denk aan wegkruipen, grommen, blaffen) kunnen we zonder dat we het willen verkeerd gedrag aanleren. Beter is het om dan rustig de tijd te nemen en te wachten op gewenst gedrag en dit te belonen.

6. Een bench als rustplek

Iedere pup heeft een rustplek nodig. Een bench kan hiervoor een ideale plek zijn. Pups hebben namelijk voldoende rust nodig om alle nieuwe indrukken te verwerken. Belangrijk is dat ze op deze rustplek niet gestoord worden, zo weten ze ook dat ze zich altijd op deze plek kunnen terugtrekken mochten ze dat willen. Het is ook belangrijk dat eventuele kinderen in huis leren dat de pup op deze plek niet gestoord mag worden.

7. Puppy alleen laten

Leer uw pup om alleen te zijn. Dit doet u door de tijd die hij of zij alleen doorbrengt langzaam op te bouwen. Begin met een paar minuutjes en bouw dit langzaam op. Let opnieuw op het moment van belonen, we willen niet aanleren dat piepen betekent dat de baas terugkomt.

8. Uitdaging

Geef uw pup voldoende uitdaging. Onze pups zijn slimme en sociale huisgenootjes die zich gaan vervelen als ze niks te doen hebben. Deze verveling kan ongewenst gedrag zoals het slopen van de meubels veroorzaken. Het is dus beter om dit voor te zijn en lekker met uw pup te spelen of oefeningen van de cursus te doen.

9. Zindelijk

Zoals eerder gezegd: belonen wanneer de pup het goed doet werkt het best. Een pup straffen die binnen plast heeft eigenlijk geen zin. Zet uw pup buiten en beloon na het doen van de behoefte. Zet uw pup altijd even buiten na eten, drinken en slapen. Moet uw pup eventjes alleen zijn dat kan het helpen om hem of haar in een bench te houden, onze pups willen hun slaapplek liever niet vies maken dus houden ze hun behoefte net iets langer op. Dan kan daarna buiten weer beloond worden bij een plasje!

10. Plezier

Het beste is bewaard voor het einde: heb plezier samen! Geniet van de puppytijd want deze gaat maar al te snel voorbij. Bouw een sterke band op voor een geweldig hondenleven samen!

U heeft een nieuwe puppy?

Informatie over puppy's is zeer belangrijk, er is veel te vertellen en er zijn meestal vragen. Dierenziekenhuis Rotterdam nodigt u graag uit voor een puppyconsult. Tijdens dit consult wordt de pup gewogen en nagekeken en worden er verschillende onderwerpen met u besproken, bijvoorbeeld wisselen van het gebitontwormen en ontvlooiencastreren of steriliseren etc.

Vragen of afspraak maken?

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op via het getoonde reactieformulier of bel direct: 010 - 492 51 51.

Direct contact

Voor direct telefonisch contact of voor het maken van een afspraak zijn wij bereikbaar op:
010 - 492 51 51.

Online inschrijven

Afspraak maken

 

Kunnen wij u helpen?

 

De beste dierenartsenpraktijk in de regio Rotterdam

  • Uitstekende diergeneeskunde, normale prijzen
  • Ervaren dierenartsen met meer expertise
  • Moderne praktijken en apparatuur
  • Total care, alles onder 1 dak
  • Van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat
  • Eigen spoeddienst
Neem contact met ons op