Klanten beoordelen ons met een 9,1!
010 - 492 51 51 Afspraak maken

Chocoladevergiftiging bij honden

Moos en de verdwenen chocolade poppetjes

Sinterklaas is in het land en dat betekent dat er weer veel schoentjes voor de kachel gezet mogen worden! In ruil voor mooie tekeningen en een winterpeen voor Amerigo, ontvangen lieve kindjes door heel Nederland midden in de nacht pepernoten, snoepgoed en chocola in hun schoentjes. Zo gebeurde het ook in het huis van Moos…

Moos is een schattig ondeugend hondje van 1,5 jaar oud. Zij had al snel door dat de Sint iets lekkers had achtergelaten in de schoentjes van haar eigenaren en dit kon zij niet weerstaan. Moos heeft 4 hele chocolade poppetjes van 15 gram opgesnoept! Chocola is echter giftig voor honden en Moos is maar een klein hondje van 3 kg. Hierdoor kan een kleine hoeveelheid chocola al ernstige gevolgen hebben.

Toen de eigenaren in de ochtend ontdekten dat al het lekkers weg was, kon er maar één dader zijn. Ze hebben Moos vervolgens naar Dierenziekenhuis Rotterdam gebracht en hier is ze onderzocht door onze dierenarts. Moos had een erg snelle hartslag en hoge temperatuur en dit zijn symptomen van een chocoladevergiftiging. Er moest dus snel een behandeling ingesteld worden. In de hoop zoveel mogelijk chocola alsnog uit het lichaam te krijgen, hebben we Moos eerst laten braken. Het braaksel bevatte slechts een klein beetje chocola en wat folie van de poppetjes. Omdat we zeker wisten dat Moos 60 gram chocola op heeft gegeten, moest er al wel een groot deel in de darmen zitten. Daarom hebben we Moos opgenomen en de behandeling aangevuld met geactiveerde kool (Norit) en een infuus. Doorheen de dag kalmeerde Moos, werd de hartslag weer rustiger en daalde haar lichaamstemperatuur. Eind van de dag mocht Moos weer met haar eigenaren mee naar huis. Tot onze opluchting konden we bij Moos spreken van een goede afloop, maar dit geldt helaas niet voor alle honden die chocola eten.

Symptomen chocoladevergiftiging bij een hond

Chocola bevat de stof theobromine. Deze stof is voor ons niet giftig, maar voor honden helaas wel. De hoeveelheid chocola die giftig is voor een hond varieert naargelang het type chocola en het gewicht van de hond. Pure chocolade bevat meer theobromine dan melkchocolade en een zware hond kan meer van de stof hebben dan een klein hondje, zoals Moos. De symptomen die optreden bij een chocolade vergiftiging zijn onder andere braken en diarree. Verder kan er onrust, incoördinatie, versnelde hartslag en ademhaling en verhoogde temperatuur worden gezien. In ernstige gevallen kan chocola leiden tot toevallen, hartritmestoornissen, coma en zelfs de dood.
De behandeling bestaat uit het zoveel mogelijk verwijderen van de chocola uit het lichaam, maar als de giftige stof eenmaal in het lichaam is opgenomen, is er helaas geen tegengif. In dat geval moeten we de hond ondersteunen door middel van infuus en medicatie. De symptomen kunnen tot 72 uur aanhouden, dus gedurende deze periode dient de hond extra in de gaten gehouden te worden.

Voorkomen is beter dan genezen

Probeer honden uit de buurt van chocola te houden. Als ze u toch te slim af zijn geweest, is ons advies om zo snel mogelijk met ons contact op te nemen. Dan zullen wij voor u beoordelen of het nodig is om een behandeling in te stellen. U helpt ons erg als u ons informatie kunt geven over hoeveel en welke chocolade uw hond heeft gegeten.

Vragen of afspraak maken? 

U kunt natuurlijk ook altijd contact opnemen met een van onze gediplomeerde paraveterinairen voor advies op maat. Neem contact op via het getoonde reactieformulier of bel direct: 010 - 492 51 51.

Direct contact

Voor direct telefonisch contact of voor het maken van een afspraak zijn wij bereikbaar op:
010 - 492 51 51.

Online inschrijven

Afspraak maken

 

Kunnen wij u helpen?

 

De beste dierenartsenpraktijk in de regio Rotterdam

  • Uitstekende diergeneeskunde, normale prijzen
  • Ervaren dierenartsen met meer expertise
  • Moderne praktijken en apparatuur
  • Total care, alles onder 1 dak
  • Van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat
  • Eigen spoeddienst
Neem contact met ons op