Klanten beoordelen ons met een 9,1!
010 - 492 51 51 Afspraak maken

Hoe is het om een kat met suikerziekte te hebben?

Kat met diabetes

Kater Ciaran kwam twee jaar geleden op het spreekuur, omdat hij aanzienlijk slomer was dan normaal. Verder had hij niet echt duidelijke klachten. Uit een bloed- en urineonderzoek bleek dat hij te hoge glucosewaarden had. Onze dierenarts stelde vervolgens de diagnose Diabetes Mellitus, oftewel suikerziekte.

Symptomen diabetes bij katten

De symptomen van Ciaran waren wat vaag en zijn niet typerend voor suikerziekte. De symptomen die wij vaker waarnemen zijn:

  • Afvallen ondanks goed eten
  • Meer eten dan normaal, zeuren om eten
  • Veel drinken
  • Veel plassen

Behandeling van diabetes bij katten

Suikerziekte is gelukkig thuis goed te behandelen. Wel vergt het van de eigenaar flink wat aanpassings- en doorzettingsvermogen. Zo moest de eigenaar van Ciaran zijn kat twee keer per dag een insuline injectie geven. Af en toe kwam dat in de knel met werk, maar er was altijd wel een familielid die de taak over kon nemen. Ciarans baasje nam het gelukkig allemaal voor lief en was vooral blij dat er nu een duidelijke verklaring was voor Ciarans mysterieuze klachten van de afgelopen jaren. 

Regelmatig op controle

Tijdens de eerste periode na de diagnose diabetes zijn controles erg belangrijk om te kijken hoe de kat op het prikken reageert. In ons dierenziekenhuis worden deze uitgevoerd door Diabetesconsulente Billie van Norren. Slaat de insulinebehandeling niet goed aan, dan kan de kat een dag op onze medium care worden opgenomen zodat aan de hand van een dagcurve precies kan worden nagegaan wanneer de kat op het laagste punt zit. De medicatie wordt dan aangepast naar het juiste niveau.

Oorzaak en advies

Net als bij mensen in de grootste oorzaak van suikerziekte bij katten overgewicht. Ook kan het bijvoorbeeld komen door medicatie. 

Ciaran weer de oude

Met Ciaran gaat het nu redelijk goed. Hij is weer fitter, slaapt, eet en bezoekt regelmatig de kattenbak. Hij weet zelfs wanneer het tijd is voor zijn prikje door een signaal aan zijn baasje te geven. Wel houdt zijn eigenaar het gewicht van zijn kat goed in de gaten, want hij heeft anders de neiging om veel aan te komen.

Neem contact met ons op

Het advies wat we vanuit Dierenziekenhuis Rotterdam willen meegeven is dan ook: houdt het gewicht van uw huisdier netjes op peil. Voor tips kunt u contact opnemen met onze gewichtsconsulente Nikki van Luin. Wist u dat een cavia ook suikerziekte kan hebben? Lees hier het verhaal over cavia Spidi.

Heeft uw konijn last van gebitsproblemen? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op via 010 – 492 51 51. U kunt ook online een afspraak maken!

Afspraak maken

Direct contact

Voor direct telefonisch contact of voor het maken van een afspraak zijn wij bereikbaar op:
010 - 492 51 51.

Online inschrijven

Afspraak maken

 

Kunnen wij u helpen?

 

De beste dierenartsenpraktijk in de regio Rotterdam

  • Uitstekende diergeneeskunde, normale prijzen
  • Ervaren dierenartsen met meer expertise
  • Moderne praktijken en apparatuur
  • Total care, alles onder 1 dak
  • Van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat
  • Eigen spoeddienst
Neem contact met ons op