Klanten beoordelen ons met een 9,1!
010 - 492 51 51 Afspraak maken

Dé dierenspecialist van Rotterdam neemt u mee

Hartproblemen bij katten: zo herkent u ze

Net als bij honden komen ook bij katten hartproblemen voor. De hartproblemen van katten zijn alleen anders dan die van honden. Wij leggen u uit hoe u hartproblemen bij katten herkent én wat de prognoses zijn.

Hartruis versus hartproblemen bij katten

Anders dan bij mensen en honden hoeft een kat met hartproblemen geen hartruis te hebben. Een hartruis betekent dus ook niet altijd dat een kat hartproblemen heeft.

Een hartruis bij katten kan namelijk ook ontstaan door andere factoren zoals:

  • Stress/ leeftijd
  • Een overactieve schildklier
  • Bloedarmoede

Diagnose stellen

De enige manier om erachter te komen of een hartruis bij uw kat kwaad kan en waar deze vandaan komt, is door middel van een echografie van het hart (een 'echocardiografie').

Met deze echo kunnen we namelijk de grootte van de hartkamers bekijken, aangeboren afwijkingen zien of klepafwijkingen, - lekkages en vernauwingen aan de bloedvaten zien. Bij katten met een ritmestoornis wordt ook een hartfilmpje gemaakt.

Veel voorkomende hartproblemen bij katten

De meest voorkomende hartaandoening voor katten is de genetische ziekte ‘Hypertrofische Cardiomyopathie’ (HCM). Bij deze aandoening gaat de hartspier verdikken (of 'hypertrofie' vertonen). Op den duur kan de boezem hierdoor gaan vergroten en kunnen er klachten ontstaan.

De precieze genetische afwijking is nog niet bekend.

Symptomen van hartproblemen bij katten

HCM wordt vaak op vrij jonge leeftijd (tussen de 2-6 jaar) vastgesteld bij katten. Niet alle katten met een hartafwijking ontwikkelen symptomen, maar indien deze er wel zijn is dit vaak al in een vergevorderd stadium.

De symptomen kunnen zijn:

  • benauwdheid (moeite met ademen of sneller gaan ademen)
  • snel moe zijn na bijv. spelen
  • flauwtes (of 'syncopes')
  • plotse verlamming van de achterpoten of 1 van de voorpoten (t.g.v. een trombose gevormd in het hart). Hierbij zijn de pootjes vaak koud en worden de voetzooltjes soms bleek of blauw.
  • plotse sterfte

De prognose van HCM

De prognose bij HCM is onzeker. sommige katten ontwikkelen nooit symptomen, terwijl anderen dat wel doen. Echocontroles zijn belangrijk om de progressie te volgen. Bij hartfalen is de prognose meestal slecht.

Tegenwoordig zien we nog wel eens jonge katten met hypertrofie van de hartspier en hartfalen, die ogenschijnlijk vanzelf herstellen na een bepaalde periode. Hierbij wordt gedacht aan een associatie met een voorafgaande ziekte of operatieve ingreep (zoals een sterilisatie).

Een goede prognose ten opzichte van HCM.

Andere hartproblemen bij katten

Een verdikking van de hartspier bij katten kan ook secundair ontstaan aan andere ziektes. Dit zien we vaak bij oudere katten.

Een overactieve schildklier of hoge bloeddruk zijn hier mogelijke oorzaken van. Daarom wordt er soms na de echo nog een bloeddrukmeting en een bloedonderzoek geadviseerd om deze onderliggende oorzaken uit te sluiten.

Dit kunt u zelf doen

Katten met vergrote hartkamers hebben sneller kans op hartfalen. Dit kunt u thuis al opmerken door bijvoorbeeld een versnelde ademhaling. Wij adviseren daarom om in dit geval de ademhaling te tellen in rust of slaap.

Let op!

  • Bij een kat in slaap moet de ademhaling onder de 30x per minuut zijn.
  • Bij een kat in rust moet de ademhaling onder de 40x per minuut zijn.

In het geval van benauwdheid of versnelde ademhaling is er mogelijk sprake van harthalen. Dit kan worden bevestigd door middel van een röntgenfoto.

Dierenziekenhuis Rotterdam: de beste zorg voor uw beste vriend

Herkent u symptomen bij uw kat? Neem dan contact op. Onze specialisten staan voor u klaar!

Maak een afspraak
Neem contact op

Direct contact

Voor direct telefonisch contact of voor het maken van een afspraak zijn wij bereikbaar op:
010 - 492 51 51.

Online inschrijven

Afspraak maken

 

Kunnen wij u helpen?

 

De beste dierenartsenpraktijk in de regio Rotterdam

  • Uitstekende diergeneeskunde, normale prijzen
  • Ervaren dierenartsen met meer expertise
  • Moderne praktijken en apparatuur
  • Total care, alles onder 1 dak
  • Van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat
  • Eigen spoeddienst
Neem contact met ons op