010 - 492 51 51
Mail fb
010 - 492 51 51 Afspraak maken

De oplossing voor een kat die z’n wond blijft open krabben

Dopey en zijn nagelkapjes

Dopey is de kat van dierenarts Janneke. Dopey is een 12-jarige kater, die vooral houdt van slapen, zonnen en spelen met zijn knuffelrat. Het afgelopen jaar had Dopey al wat langere tijd een wondje onder zijn oog. Dit wondje wilde maar niet genezen ondanks verschillende behandelingen. Om deze reden hebben we een biopt genomen. Het resultaat was een flinke tegenvaller. Het bleek een plaveiselcelcarcinoom te zijn, een tumor die we relatief vaak zien bij de kat. We hadden Dopey gecontroleerd en er was gelukkig geen sprake van uitzaaiingen. Er was maar één goede oplossing om de tumor te verwijderen en dat was met een operatie. Helaas konden we het oog niet sparen, dit heeft ervoor gezorgd dat Dopey vanaf augustus 2018 met één oog door het leven moet. Gelukkig passen katten zich snel aan en dit was bij Dopey ook het geval.

Alternatief voor de beschermkraag

Dopey kon weer lekker ravotten en spelen met zijn knuffels. Helaas liepen we steeds tegen een terugkomend probleem aan: Dopey bleef maar met zijn achterpoot krabben op de plek waar de wond had gezeten. Zodra de kraag afging, maakte hij de oorspronkelijke wond diezelfde dag weer kapot. De kraag moest dus weer op en dit vond Dopey absoluut niet prettig. We moesten dus een ander alternatief bedenken. Meerdere dingen hebben we geprobeerd, zoals een sokje en een verbandje aan de achterpoot maar beide waren geen succes. Tot onze spijt moest de kraag op blijven.

Nagelkapjes tegen het openkrabben van wonden

Na een tijd kwamen we de perfecte oplossing voor Dopey tegen: Nagelkapjes! Deze kapjes zijn een soort beschermhulsjes die je over de nagels heen schuift. Hierdoor zijn de nagels een stuk zachter en kunnen katten zichzelf niet meer kapot krabben. Het was een succes! Hij kon nog wel krabben, maar hij maakte zijn huid niet meer kapot en daarom mocht de kraag af. Natuurlijk is dit enkel symptoombestrijding en moest de oorzaak nog achterhaald worden. Met speciale medicatie tegen zenuwpijn konden we uiteindelijk ook de drang om te krabben wegnemen. Op het moment gebruikt Dopey een hele lage dosering en doet het nog steeds erg goed. Zelfs de nagelkapjes zijn nu niet meer nodig. We zijn steeds een stapje verder aan het afbouwen, we hebben goede hoop dat hij uiteindelijk weer helemaal zonder kan.

Al met al, dus een goed einde. Janneke en haar vriend zijn ontzettend blij dat het zo goed met Dopey gaat en boffen maar met zo’n lieve kat.

Nagelkapjes verkrijgbaar bij Dierenziekenhuis Rotterdam

Door het succes bij Dopey, hebben we deze nagelkapjes voortaan ook op voorraad bij Dierenziekenhuis Rotterdam. Hopelijk kunnen we hierdoor ook andere patiënten helpen. met Mocht uw kat zichzelf kapot krabben kunt u contact met ons opnemen. Wij plaatsen de nagelkapjes op de praktijk. De meeste katten accepteren de nagelkapjes erg goed en in dat geval blijven de kapjes ongeveer 4-6 weken zitten. Deze tijd biedt u en ons een mooie kans om ondertussen de oorzaak van het krabben te achterhalen.

Vragen of afspraak maken? 

U kunt natuurlijk ook altijd contact opnemen met een van onze gediplomeerde paraveterinairen voor advies op maat. Neem contact op via het getoonde reactieformulier of bel direct: 010 - 492 51 51.

Direct contact

Voor direct telefonisch contact of voor het maken van een afspraak zijn wij bereikbaar op:
010 - 492 51 51.

Online inschrijven

Afspraak maken

 

Kunnen wij u helpen?

 

De beste dierenartsenpraktijk in de regio Rotterdam

  • Uitstekende diergeneeskunde, normale prijzen
  • Ervaren dierenartsen met meer expertise
  • Moderne praktijken en apparatuur
  • Total care, alles onder 1 dak
  • Van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat
  • Eigen spoeddienst
Neem contact met ons op