Alles wat u moet weten over suikerziekte bij honden
Diabetes bij honden
Helaas komt suikerziekte (diabetes) ook voor bij honden. Bij suikerziekte maakt uw hond te weinig insuline aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat suiker (glucose) wordt opgenomen en gebruikt wordt door lichaamscellen. Wanneer dit hormoon niet wordt aangemaakt, blijft suiker in het bloed en wordt het uiteindelijk uitgeplast. Omdat suiker vocht aantrekt, wordt daarnaast ook meer vocht dan normaal uitgeplast.
Symptomen van diabetes bij honden
Er zijn verschillende symptomen die worden waargenomen bij een hond met suikerziekte. Wij hebben ze voor u op een rijtje gezet:
- Vermageren, ondanks goede eetlust
- Verhoogde eetlust dan normaal, zeuren om eten
- Meer drinken
- Meer plassen
- Sloom, langzaam lopen
- Mottige vacht
- Staar (troebele ooglens)
Belangrijkste oorzaken van bij honden
Er zijn veel oorzaken die voor suikerziekte bij uw hond kunnen zorgen, namelijk:
- Overgewicht
- Langdurig medicatiegebruik (corticosteroïden)
- Hormonale veranderingen bij de intacte teef
- Ziekte van Cushing
- Genetisch
- Alvleesklierontsteking
Behandeling van hond met diabetes
Suikerziekte bij honden is te behandelen, maar vergt aanpassings- en doorzettingsvermogen van de eigenaar. Honden krijgen tweemaal daags een injectie met insuline (Caninsulin®) om de bloedsuikerspiegel te laten dalen. Dit gebeurt doordat insuline ervoor zorgt dat suiker (glucose) in de lichaamscellen terecht komt en zo dus uit de bloedbaan gaat.
De eerste periode
De eerste periode van behandelen is cruciaal, omdat gezocht zal moeten worden naar de juiste dosering insuline. Regelmatige controles zullen plaatsvinden op het spreekuur van onze diabetes assistentes. Eigenaren kunnen ook leren om thuis de suikerspiegel in het bloed te meten door middel van een apparaatje dat met een oorprik het glucosegehalte in het bloed meet.
Door in de beginfase elke 2 uur de glucose te meten, wordt een dagcurve gecreëerd. Een dagcurve zorgt voor een beter inzicht in de suikerspiegel en zorgt ervoor dat de therapie voor uw hond beter wordt ingesteld.
Daarnaast is het advies om het dieet aan te passen naar een diabetes voeding. Het advies is om de voeding over twee gelijke porties per dag te verdelen en geen snacks te geven. De injectie insuline kan direct na het eten gegeven worden.
Complicaties van diabetes bij uw hond
Het geven van insuline injecties komt niet zonder risico’s. Wanneer een hond te veel insuline heeft gekregen, een hond insuline gehad heeft zonder te eten of een hond erg ingespannen heeft (meer suiker verbruikt dan normaal), kan een te lage suikerspiegel ontstaan. Dit heet hypoglycemie en wordt ook wel een hypo genoemd. U kunt merken dat uw hond onrustig, sloom en/of trillerig wordt. Het is belangrijk dat de suikerspiegel zo snel mogelijk stijgt, door een maaltijd of suikeroplossing (bijv. Dextro Energy) te geven. Reageert uw hond hier niet op, bel dan direct uw dierenarts.
Onbehandelde of niet consequent behandelde suikerziekte kan uiteindelijk leiden tot diabetes ketoacidose. Dit ontstaat doordat er voor een langere tijd te weinig suiker wordt opgenomen, waardoor er een tekort aan brandstof voor de cellen is. Om toch aan brandstof te komen, zal het lichaam vet gaan afbreken waardoor er ketonen vrijkomen (afbraakproduct van vetverbranding). Ketonen kunnen het bloed zuur maken, wat voor symptomen als misselijkheid, slechte eetlust, braken, uitdroging en sloomheid kan zorgen. Een ketoacidose is daarom een spoedgeval!
Naast een ketoacidose, kan onbehandelde suikerziekte leiden tot blindheid (door beschadiging aan zenuwen en bloedvaten) en verhoogde kans op een bacteriële blaasontsteking.

Laat ons uw hond met diabetes helpen
Het is belangrijk dat een hond met diabetes onder goede begeleiding staat. U kunt hiervoor terecht bij onze diabetes paraveterinairen op het spreekuur.
Maak online een afspraak of bel naar 010 - 492 51 51.
Direct contact
Voor direct telefonisch contact of voor het maken van een afspraak zijn wij bereikbaar op:
010 - 492 51 51.