010 - 492 51 51
Mail fb
010 - 492 51 51 Afspraak maken

Een niet ingedaalde testikel‎

Cryptorchidie bij de hond en kat

Reuen en katers kunnen last hebben van cryptorchidie, een erfelijke aandoening waarbij één of beide testikel(s) (teelballen) niet indalen in de balzak(ken). Normaal gesproken verplaatsen ze zich in ongeveer 4 tot 8 weken via het lieskanaal naar de balzak, maar bij sommige pups en kittens kan dit proces vertraagd zijn. Als dit bij de pup na 6 maanden en bij de kitten na 8 maanden nog het geval is, spreken we van cryptorchidie: de testikel is in de buikholte of het lieskanaal blijven steken: de binnenbal.

Castratie van binnenbal

Bij cryptorchidie is het meestal van belang om de binnenbal chirurgisch te laten verwijderen (castratie). De kans op testikeltumor is namelijk groter en deze kan in het lichaam lang onopgemerkt blijven. Hetzelfde geldt voor testikeltorsie: de bal draait om het eigen bloedvat waardoor de bloedtoevoer wordt afgesloten. Voor de castratie lokaliseren we de binnenbal door middel van echografie.

Invloed op vruchtbaarheid

Cryptorchidie heeft invloed op de vruchtbaarheid en soms ook op het gedrag van de hond. De binnenbal is vaak ook niet volgroeid en produceert weinig of geen sperma. Bij de eerste puppy- en kittenconsulten, waarbij de vaccinaties worden gegeven, zal onze dierenarts altijd voelen of de testikels zijn ingedaald. Het advies kan voor iedere reu of kater verschillend zijn, laat u dus door onze dierenarts adviseren en begeleiden in dit proces.

Neem contact met ons op

Heeft u vragen over hypothyreoïdie bij honden of heeft uw huisdier last van een of meer symptomen? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op via 010 – 492 51 51. U kunt ook online een afspraak maken!

Afspraak maken

Direct contact

Voor direct telefonisch contact of voor het maken van een afspraak zijn wij bereikbaar op:
010 - 492 51 51.

Online inschrijven

Afspraak maken

 

Kunnen wij u helpen?

 

De beste dierenartsenpraktijk in de regio Rotterdam

  • Uitstekende diergeneeskunde, normale prijzen
  • Ervaren dierenartsen met meer expertise
  • Moderne praktijken en apparatuur
  • Total care, alles onder 1 dak
  • Van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat
  • Eigen spoeddienst
  • Speciale dierenarts-aan-huis-service
Neem contact met ons op