010 - 492 51 51
Mail fb
010 - 492 51 51 Afspraak maken

Uw hond laten castreren of steriliseren

Castratie & sterilisatie hond

Redenen om een hond te laten castreren/steriliseren

Naast preventie van de dracht zijn er tal van redenen om uw hond te laten castreren of steriliseren door onze dierenartsen. Hieronder diverse voor- en nadelen uiteengezet. Voor advies op maat kunt u het beste een afspraak maken.

Loopsheid hond

De eerste loopsheid van een hond zien we meestal tussen de 6 en 18 maanden. Tijdens de loopsheid verliest een teef bloederig vocht uit de vagina. De vulva is gezwollen en de teef is aantrekkelijk voor reuen. Gemiddeld worden niet-gesteriliseerde teven elke 7 maanden loops (met een normale variatie van 4-12 maanden).

 • In de eerste fase van de loopsheid verliest de teef bloed maar ze wil nog niets van de reu weten. Deze periode duurt gemiddeld 9 dagen (variatie 3-17 dagen).
 • Daarna accepteert de teef een dekking. Ook deze periode duurt bij de gemiddelde teef 9 dagen (variatie 3-21 dagen). De zwelling van de vulva en de uitvloeiing neemt meestal af. In deze periode is de teef vruchtbaar.
 • In de 70 dagen durende fase die hierop volgt, produceert elke teef, zwanger of niet, het zwangerschapshormoon progesteron.

Schijnzwangere hond

Na 70 dagen neemt de hoeveelheid progesteron af. De zwangere teef zal bevallen. De niet-zwangere teef wordt schijnzwanger. De hond vertoont hetzelfde gedrag als de bevallen teef: nesteldrang, de melkklieren kunnen opzwellen en zelfs melk geven. In sommige gevallen gedraagt de teef zich zo vervelend dat u de hulp van een dierenarts moet  inroepen. Wij hebben hiervoor medicijnen die de verschijnselen van schijnzwangerschap stoppen.

Redenen voor sterilisatie hond

 • U wilt geen nestje
 • U wilt geen loopse hond
 • U en uw hond hebben last van de schijnzwangerschap

Medische voordelen van sterilisatie

Baarmoederontsteking

Ongeveer een kwart van alle niet-gesteriliseerde teven krijgt op de leeftijd van 10 jaar een baarmoederontsteking. Dit is een ernstige, potentieel dodelijke aandoening. Een gesteriliseerde teef kan geen baarmoederontsteking krijgen.

Melkkliertumoren

Sterilisatie voor de eerste loopsheid zou de kans op melkkliertumoren met meer dan 90% verminderen. Sterilisatie na de 2e loopsheid verliest dit voordeel grotendeels.

Suikerziekte

Het zwangerschapshormoon progesteron zorgt voor een verhoogde suikerproductie in het lichaam. Dit kan suikerziekte veroorzaken. Teven met suikerziekte moeten om die reden gesteriliseerd worden. 

Medische nadelen van sterilisatie

De medische voor- en nadelen van sterilisatie zijn slecht onderzocht. Artikelen spreken elkaar tegen en betrouwbare cijfers ontbreken.

Incontinentie & blaasontsteking

Incontinentie is een vervelend probleem. Het komt met name voor bij gesteriliseerde teven, minder bij intacte teven en reuen. De kans op incontinentie is groter bij grotere rassen en bij honden met een staartamputatie. Het tijdstip van sterilisatie lijkt geen effect te hebben op de kans om incontinent te worden.

Vetzucht

Gesteriliseerde teven hebben minder eten nodig dan niet gesteriliseerde teven. Als de hoeveelheid voer na de operatie niet wordt verminderd, zal de teef aankomen.

Slechte vacht

Sommige eigenaren van langharige hondenrassen geven aan, dat de kwaliteit van de vacht van hun hond na sterilisatie afnam. De vacht kan wat zachter en pluiziger worden

Tumoren

Er zijn artikelen die aangeven dat gesteriliseerde teven meer tumoren krijgen. Andere artikelen beweren dat dit komt, omdat gesteriliseerde teven ouder worden.

Orthopedische klachten

Gesteriliseerde teven groeien langer door dan niet-gesteriliseerde teven. Kruisbandproblemen zouden vaker voorkomen bij gesteriliseerde teven. 

Wanneer sterilisatie?

Een sterilisatie kan het best worden uitgevoerd in de geslachtshormoonvrije periode (ongeveer 3 maanden na de laatste loopsheid). De doorbloeding van de eierstokken en baarmoeder is in die periode laag. De kans op complicaties is daarom het kleinst.

Redenen voor castratie hond

Ook dit is niet standaard. Wij adviseren u graag of castreren zinnig is voor uw hond. Redenen die wij meenemen in de overweging om een reu te castreren zijn:

 • Verlies groengele druppels uit de penis en het veelvuldig likken
 • Rijden op mensen, dieren en speeltjes. Gefrustreerd seksueel gedrag
 • In huis plassen
 • Agressie (geen angstagressie!)
 • Vergrote prostaat
 • Testikeltumoren
 • (Peri)anaalkliertumoren

Nadelen van castratie

Vetzucht

Gecastreerde reuen hebben minder eten nodig dan niet gecastreerde reuen. Als de hoeveelheid voer na de operatie niet wordt verminderd, zal de reu aankomen.

Verandering vacht

Sommige eigenaren van langharige hondenrassen geven aan, dat de kwaliteit van de vacht van hun hond na castratie afnam. De vacht kan wat zachter en pluiziger worden.

Vragen of afspraak maken?

Neem dan contact op met Dierenziekenhuis Rotterdam via het getoonde reactieformulier of bel direct: 010 - 492 51 51.

Afspraak maken

Direct contact

Voor direct telefonisch contact of voor het maken van een afspraak zijn wij bereikbaar op:
010 - 492 51 51.

Online inschrijven

Afspraak maken

 

Kunnen wij u helpen?

 

De beste dierenartsenpraktijk in de regio Rotterdam

 • Uitstekende diergeneeskunde, normale prijzen
 • Ervaren dierenartsen met meer expertise
 • Moderne praktijken en apparatuur
 • Total care, alles onder 1 dak
 • Van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat
 • Eigen spoeddienst
Neem contact met ons op