Alle voor- en nadelen op een rij
Castratie reu
Wanneer een reu laten castreren?
Is het verstandig om een reu te laten castreren? Eigenlijk kunnen we daar geen eenduidig antwoord op geven. Anders dan bij een teefje, waarbij sterilisatie de kans op baarmoederonstekingen en mamatumoren vermindert, is bij reuen castratie medisch gezien niet nodig. Maar er zijn wel andere factoren, die bij zo’n beslissing een rol kunnen spelen.
Gedragsproblemen aanpakken
Castratie bij reuen wordt vaak uitgevoerd om gedragsproblemen te verminderen of te voorkomen. Gierende hormonen en ’macho’ gedrag kunnen de hond anders aardig parten gaan spelen. Dat leidt soms tot agressie naar andere mannetjeshonden of zelfs naar mensen. Ook zijn deze honden vaak lastig te trainen met loopse teven in de buurt. Of ze lopen weg. Ongewenst rijgedrag is ook een veelvoorkomend probleem.
Chemische castratie hond op ‘proef’
Toch kan het zijn dat na castratie gedragsproblemen niet in een keer verdwijnen. Vooral als reuen al wat ouder zijn en zichzelf dergelijk gedrag hebben aangeleerd. Daarom kunt u overwegen eerst het castreren ‘op proef’ te laten uitvoeren via een chemische castratie. Bij deze tijdelijke behandeling wordt een implantaat bij de reu ingebracht. Deze onderdrukt minimaal zes maanden de testosteronproductie. In die periode krijgt u een goed beeld welk effect een castratie op een reu heeft. Mocht de chemische castratie geen veranderingen geven, dan zal een definitieve castratie dit ook niet doen. Het is dan raadzaam om naar andere oorzaken te kijken, eventueel in overleg met een gedragstherapeut.

Medische voordelen van een castratie zijn:
- Veel mannetjes hebben last (of liever gezegd de eigenaar heeft last) van een voorhuidontsteking. Dit leidt tot verlies van druppeltjes pus, met name in huis kan dit nogal vervelend zijn.
- Veel oudere mannetjes krijgen te maken met hyperplasie van de prostaat. Rond de zes jaar heeft ongeveer 75% van de intacte (ongecastreerde) reuen hyperplasie van de prostaat. Dit kan leiden tot problemen bij het plassen en verhoogd de kans op prostaatontstekingen. Castratie voorkomt deze aandoening, en kan deze ook genezen bij castratie op latere leeftijd.
- Als de testikels zijn verwijderd is het natuurlijk niet meer mogelijk hier tumoren te ontwikkelen. Tumoren van de testikels zijn echter zeldzaam bij honden (ongeveer 1% van de intacte reuen) en over het algemeen goed te behandelen.
Medische nadelen van castratie zijn:
- De kans op ontwikkelen van overgewicht is bij gecastreerde reuen duidelijk groter dan bij intacte reuen. Het is dus na een eventuele castratie erg belangrijk om het gewicht van uw hond goed in de gaten te houden en het dieet aan te passen.
- Er zijn een aantal tumoren die vaker voorkomen bij gecastreerde dan bij intacte reuen. De kans op die tumoren is ongeveer 1,5 - 2 keer groter. Het zijn echter zeldzame tumoren.
Neem contact met ons op
Heeft u nog vragen over chemische castratatie op de proef? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op via het getoonde reactieformulier of bel direct naar onze praktijk voor een afspraak 010 – 492 51 51. U kunt ook online een afspraak maken!
Bekijk meer
Direct contact
Voor direct telefonisch contact of voor het maken van een afspraak zijn wij bereikbaar op:
010 - 492 51 51.